De no-riskpolis, compensatie van het UWV voor zieke werknemers

12 mei 2025

Vrijwel elk bedrijf heeft werknemers in dienst die onder de no-riskpolis vallen. Voor deze werknemers kan compensatie aangevraagd worden bij het UWV bij ziekte.

Echter maken veel werkgevers nog geen gebruik van deze regeling, terwijl hier een groot financieel voordeel valt te behalen. In deze blog daarom uitleg over de no-riskpolis, welke werknemers hieronder vallen en hoe je hier als werkgever gebruik van kunt maken. 


Wat is de no-riskpolis en welke werknemers vallen hieronder?

De no-riskpolis houdt in dat de loondoorbetaling bij ziekte gecompenseerd wordt door het UWV. Het UWV betaalt een Ziektewetuitkering aan werkgever als deze werknemer ziekt wordt tijdens het dienstverband. Het doel van deze regeling is om de kans op arbeid voor mensen met een arbeidsbeperking te vergroten.


De no-riskpolis geldt als een werkgever iemand in dienst heeft genomen die valt binnen 1 van onderstaande categorieën:


  1. Werknemers met een WIA-uitkering:

De werknemer had, in de maand voordat hij in dienst kwam, recht op een WIA-uitkering. Of de werknemer had een WAO- of WAZ-uitkering voor 1 januari 2006 en deze uitkering is gestopt in de afgelopen 5 jaar of loopt nog steeds. Dit geldt ook voor de werknemer die in de afgelopen 5 jaar een WIA-keuring heeft ondergaan en hierbij geen WIA-uitkering toegekend heeft gekregen omdat hij minder dan 35% arbeidsongeschikt was. Ook werknemers die tijdens het dienstverband twee jaar ziek zijn geweest, een WIA-uitkering toegekend hebben gekregen en daarna zijn blijven doorwerken bij werkgever vallen onder deze categorie. De no-risk geldt de eerste vijf jaar van het dienstverband.


   2. Werknemers uit de doelgroep banenafspraak en scholingsbelemmerden: 

De werknemer is opgenomen in het doelgroepregister van het UWV. De werkgever kan dit makkelijk controleren door het BSN nummer van werknemer in te voeren in het doelgroepregister. Het doelgroepregister is in te zien via het Werkgeversportaal van het UWV. 


   3. Werknemers met een WW-uitkering

De werknemer moet aan alle volgende voorwaarden voldoen:

  • De werknemer is in 2018 of 2019 bij de werkgever gaan werken.
  • De werknemer is geboren voor 1 januari 1962.
  • Bij de start van het dienstverband had de werknemer langer dan 52 weken achter elkaar een WW-uitkering. Tijdens die weken mag er geen onderbreking van de WW zijn geweest van 4 weken of langer.

In deze situatie krijgt de werkgever een Ziektewet-uitkering nadat de werknemer 13 weken ziek is.

De no-riskpolis geldt in de eerste 5 jaar na het dienstverband. 


Hoe vraag je compensatie voor deze zieke werknemers aan?

Wanneer een werknemer met een no-riskpolis ziek wordt, dan is het van belang om deze ziekmelding door te geven aan het UWV. Dit kan via het UWV werkgeversportaal. Het UWV beoordeelt vervolgens de aanvraag en keert bij akkoord een Ziektewetuitkering uit aan werkgever. 


Hoe kunnen werkgevers dit het beste inrichten?

Het is belangrijk om te inventariseren of er werknemers zijn die onder de no-riskpolis vallen. Dit is zowel van belang bij aanname van nieuwe werknemers, maar ook voor de huidige werknemers. Hiervan dient een no-risk administratie van bijgehouden te worden. In deze administratie is opgenomen welke werknemers onder de no-riskpolis vallen en voor welke termijn deze van toepassing is. Door het bijhouden van een no-risk administratie is direct duidelijk voor welke werknemers de werkgever een Ziektewetuitkering kan aanvragen bij arbeidsongeschiktheid. Ook is het bijhouden van een administratie belangrijk om tijdig verlenging aan te vragen van de no-riskpolis. In een aantal situaties kan de duur van de no-riskpolis namelijk worden verlengd.


Vanuit The NXT STP kunnen wij hierbij ondersteuning bieden. Zo helpen wij bedrijven om hun processen in te richten, te optimaliseren en hiermee optimaal gebruik te maken van de voordelen van de no-riskpolis. 


28 april 2025
Loonkostenvoordeel (LKV) is voor elke werkgever financieel interessant maar veel werkgevers maken hier nog geen gebruik van. Hiermee laten zij onnodig geld liggen. Tijd om daar verandering in te brengen!
A woman is typing on a laptop computer on a wooden table.
7 april 2025
Het beheren van personeelszaken is een cruciaal onderdeel van een succesvolle onderneming. Toch merken veel bedrijven dat HR-taken veel tijd en energie kosten. Van contractbeheer en verzuimbegeleiding tot strategisch personeelsbeleid en juridische vraagstukken – het kan net even te veel zijn.
18 maart 2025
Afschaffing compensatie transitievergoeding: grote financiële impact voor middelgrote en grote werkgevers
Two women are sitting at a table looking at a tablet.
18 februari 2025
Kun jij wel wat praktische handvatten gebruiken voor de inrichting van jullie personeelsbeleid? Ben je benieuwd hoe andere bedrijven bepaalde uitdagingen aanvliegen? Ben je benieuwd of wordt voldaan aan (toekomstige) wet- en regelgeving?
A woman is sitting in a chair with her hands on her chin.
18 februari 2025
De sleutel tot het ontgrendelen van nieuwe kansen en mogelijkheden